Espresso

Espresso on ehkä herkin kahvin valmistusmuoto, joka vaatii paljon tietoa ja tarkkaavaisuutta. Espresson onnistumisessa tärkein seikka on raaka-aineen eli kahvin paahtopäiväys eli sen tuoreus ja pavun alkuperä. Käytä aina juuri itse myllyllä jauhamaasi kahvia, älä jauhata sitä etukäteen kahvilassa. Kahvista poistuu suuri osa aromeista muutaman minuutin sisällä jauhamisesta ja jauhatuskarkeudet ovat erilaiset eri koneille. Täydellistä espressoa on vaikea saada aikaan kotilaitteilla, mutta tässä muutamia ohjeita, miten se voi onnistua.

  1. Laita espressokone lämpiämään hyvissä ajoin ennen kahvin valmistusta. Jos kone ei ole kiinni vesijohtoverkossa tarkista, että sen vesisäiliössä on tarpeellinen määrä puhdasta ja raikasta vettä.
  2. Säädä myllysi jauhatuskarkeus oikeaksi. Jos kahvi valuu liian nopeasti sekä maistuu laihalta ja kuumalta, saada myllysi jauhatusta hienommalle. Jos kahvi ei valu tai se maistuu suolaiselle, säädä karkeutta karkeammalle.
  3. Jauha myllystä suoraan espressokahvasi sihdin mukainen määrä kahvia suoraan sihtiin (sihtikoot ovat yleensä 15, 18 tai 20 grammaa).
  4. Tasoita kädellä kahvi sihtiin niin, että et kuitenkaan paina kahvia kasaan.
  5. Tamppaa kahvi sihtiin asianmukaisella tampperilla.
  6. Valuta espressokoneesta kuumaa vettä ulos.
  7. Kiinnitä espressokahva kahvikoneen gruppoon ja laita kahvi valumaan.
  8. Tuplaespresson on yleensä noin 25-35 grammaa kupissa. Tämän määrän pitäisi useimmiten valua kuppiin noin 20-35 sekunnin aikana.
  9. Maista espressoa. Jos se maistuu mielestäsi jollain tavalla huonolta, säädä myllysi jauhatusta sen mukaan ja tee itsellesi uusi kahvi. Nauti!