Mokkapannu

Mokkapannu on nykyään monen suomalaisenkin suosikki. Sillä valmistat helposti vahvaa kahvia kotona tai retkellä. Kahvi ei ole espressoa, mutta se on usein espressoon verrattua vahvaa kahvia. Mokkapannukahvia käytetään usein espresson asemesta kotona, sillä pannu on halpa ja helppo käyttää vastapainona isolle, vaikeakäyttöiselle espressokahvakoneelle.

  1. Täytä mokkapannun aka "mutteripannun" alaosa kuumalla vedellä juuri turvallisuusrajaan asti. Jos kuumennat veden muualla kuin pannussa, kahvistasi ei tule yliuuttunutta ja se maistuu näin paremmalta. Moni kuitenkin kuumentaa veden pannussa käytännöllisistä syistä.
  2. Täytä pannun filtteriosa kahvilla, mutta älä paina kahvia kasaan kädellä tai millään muullakaan esineellä. Veden on hyvä antaa virrata vapaasti kahvin läpi, muussa tapauksessa kahviyliuuttuu. Yliuuttunut kahvi on liian vahvaa ja suolaista.
  3. Laita filtteri pannun alemmalle tasolle veden päälle ja ruuvaa pannun yläosa alaosaan kiinni. Muista käyttää pannunalustaa, jos täytit alaosan jo valmiiksi kuumalla vedellä, että et polta näppejäsi.
  4. Aseta pannu liedelle tai tulelle. Tässä menee useimmiten muutama minuutti. Ole tarkkana, kun kahvi alkaa nousta hiljalleen alaosasta yläosaan.
  5. Kun yläosa on puoliksi täynnä kahvista, ota pannu pois liedeltä tai tulelta ja anna pannun seistä siihen asti, kun loputkin kahvista on pannun yläosassa. Nauti!