Porin Paahtimo

Tunnelmallisessa puuvillamiljöössä kauppakeskuksen alueella vuodesta 2005 toiminut  Cafe Solo on  myös suosittu yksityistilaisuuksien ja kokouksien pitopaikka. Tilaisuuden piristykseksi tai omaksi ohjelmanumeroksi voit tilata myös kahvin tarinaa tai vaikka paahtonäytöksen. Pääset seuraamaan koko vihertävän raakapavun matkan valmiiksi kahviksi ja aistimaan herkullisen, aromaattisen paahdetun kahvin tuoksun. Paahtimoisäntä, ravintoloitsija Teijo Villa kertoo elävästi kahvin historian ja perehdyttää jalon juoman saloihin.

Paahtoaika lähes sekuntipeliä

Kahvipaahdin muistuttaa edestä katsottuna vanhan ajan lännenelokuvista tuttua höyryveturia. Messinkisomisteinen valurautalaite painaa 600 kiloa. Paahtimen lämpötilan noustua 180:een raa’at pavut kaadetaan paahtimeen. Olennaisen tärkeää paahdon onnistumisessa on, että pavut ovat lieriössä kuumassa ilmassa ja jatkuvassa liikkeessä. Optimipaahtoasteen löytyminen ei ole pelkästään lämpötilasta ja kellosta kiinni. Asiansa tunteva paahtomestari ottaa jatkuvasti näytteitä ja seuraa värin kehitystä suorassa, kirkkaassa valossa. Ammattilaisen silmä tietää, koska väri on oikea. – Puuvillan vaaleapaahto on valmis, kun väri muistuttaa pähkinänruskeaa. Espresso puolestaan paahdetaan tumman teakinruskeaksi. Jos paahto kestää liian pitkään, kahvipapu muuttuu hiileksi. Jokaiselle kahvilajille haetaan paras ja optimi paahtoaste, jossa kahvin omat aromit ovat parhaimmillaan.

Paahtimo

Pienpaahtimon kahvi eroaa edukseen teollisen paahtimon kahvista. – Meillä kukin lajike paahdetaan omassa optimilämmössään. Kahvi on lisäksi erittäin puhdasta, sillä papuina myytävien kahvien laatutasot ovat huomattavasti korkeampia kuin valmiiksi jauhettuina myytävät grinders luokan kahvit. 

Aina tuoretta

Paahdetut pavut valutetaan laakeaan, pyörivään astiaan, jossa ne jäähtyvät ja paahto tarkistetaan. Paahdetut pavut asettuvat vuorokauden ajan ennen jauhamista. – Näin maku tasaantuu ja aromit nousevat pintaan. Kahvipapujen pinta tulee ( Ranskalainen paahto )  pitkään paahdettaessa kiiltäväksi, sillä öljy nousee pintaan. Paahtoprosessin aikana kahvipapu turpoaa lähes kaksinkertaiseksi, mutta menettää painostaan jopa 30 prosenttia. Siksi espressopaahdot ovat  muita paahtoja kalliimpia, valistaa Villa. Puuvillan paahtimossa ei tehdä kahvia varastoon, vaan uutta, tuoretta paahdetaan aina tarpeen mukaan. Joulun alla paahdin käy lähes joka päivä. Laitteita on kaksi: pienempi, kilon ja suuri, johon mahtuu kahdeksan kiloa raakapapuja.

Teijo Villa on ammentanut oppinsa ja kartuttanut kahvikokemuksiansa Barcelonan Kahvi-Instituutissa. – Jokaisessa pikkukylässäkin on oma paahtimonsa. Eri menetelmiä ja työtapoja seuraamalla etsin oikeita makuja ja kasvatin tieto-taitoa. Kokeilemalla ja testaamalla löytyivät suomalaiseen makumaailmaan sopivimmat aromit.

Katso kahvilapaahtimon aukioloajat.